Manfrinato Hälsocenter
logo manfrinato
 
CYKELRESA TILL SICILIEN
HÖJDARCYKELTURER PÅ SICILIEN
– Av Lasse Wahlund –

Vad krävs för en lyckad cykeltur? Två saker är absolut ett måste.
- Pro primo är att du skött träningen ordentligt – annars kan de långa sugande backarna runt Cefalù fullständigt beröva dig på upplevelsen.
- En cykel i toppskick med rätt utväxling är också en förutsättning.
Sedan kommer vi till det som berikade min upplevelse av Sicilien: en bra guide och en hjälpryttare. Jag hade förmånen att Franco Manfrinato kreerade båda rollerna utomordentligt. Är man van vid att cykla runt Malmö är backarna inte ens största motståndare – utan vinden.

På Sicilien blåser det visserligen men backarna … och då ska ni veta att jag gillar att klättra uppför med cykel. Jag fick en brysk påminnelse om att procenten har en betydelse redan på väg ut ur Cefalù. Väl uppe på nästa etage blev utsikten fantastisk – så också turen. Vi skulle ta oss till Lascari och Gratteri – det betydde att vi skulle avverka åtskilliga sugande höjdmeter.

Väl uppe njöt man av en dubbel macchiato på den lokala kaffebaren. Priset för kaffet var avsevärt lägre än hemma i Sverige – men så gjorde baristan inte heller ett mönster i den skummade mjölken. Det är smällar man får ta.

Vägen tillbaka till Cefalù gick kraftigt nedför med många kurvor – perfekt för bilsport kan man tänka. Och mycket riktigt. Här körs årligen den klassiska bilsporttävlingen Targa Florio där de deltagande bilarna måste vara av 1977 års modell eller tidigare. 2017 firar man 100-årsjubileum när tävlingen körs den 20–23 april.

Veckans andra tur fick en ganska behaglig inledning. Vi körde längs havet ut från Cefalù innan vi stoppades av nedfällda bommar: tåget från Palermo var på gång. När tåget passerat och bommarna fällts upp var det dags för klättring upp till under-sköna Castelbuono. En by med en pampig borg där bland filmer som Gud-fadern och italienska Cinema Paradiso spelats in. Efter en dubbel espresso på fiket vid torget var man mogen för klättringen upp till upp till Casale Margherita – en agriturismo där lunch, ett yogapass, rundvandring och middag väntade. Sista backen upp till Casale Margherita kräver sin man – lutningen är hela 18 procent men backen är kort – och det tackar man för. Väl framme bjöds vi på nyplockade läskande kaktusfrukter av ägaren Mario. Det vill jag kalla utmärkt service. Lunchen var både riklig och fantastisk god. Detsamma kan sägas om middagen. Däst och belåten var det därför skönt att lasta in cykeln i bussen och åka tillbaka till Cefalù.

Tredje turen började som den andra slutade. Cyklarna lastades in i bil och vi åkte de cirka fem milen till Termini Imerese. Vi startade i centrum och omgående blev det tvärbrant på vägen ut ur staden. Klättringen upp till Caccamo var inte lika brutal i lutning räknat men väl i längd. Det handlade om 15 kilometer där vi klättrade upp till 525 meters höjd vid Caccamo. Borgen uppe på klippan var imponerande och snudd på ointaglig för angripare. Några sådana tankar hyste vi inte heller utan nu hade vi en lång och skön utförskörning framför oss. Väl nere i Termini blev det så klart lite dolce – i det här fallet glass.

Tre turer – inte så långa i kilometer räknat – men med många höjdmeter på bra vägar med hänsynsfulla bilister som tog ut rejäla avstånd vid omkörningar. Det märks att Italien är ett cykelland. Vädret under de här tre dagarna i slutet av september var också perfekt: varmt men inte stekhett. Gillar man klättring är Sicilien perfekt och ön har ju också fostrat flera av dagens italienska toppcyklister som Vincenzo Nibali, Damiano Caruso och Giovanni Visconti. Nibali är den mest meriterade och han har vunnit all de tre stora etapploppen Tour de France (2014), Giro d’Italia (2016, 2013) samt Vuelta a Espana (2010).    
 
När: 21-27 september 2017
Pris: 9300 kr – köp inom viss tid 8800 + flyg    

Har du frågor?
Ring Franco Manfrinato (Tel 040 23 74 72) eller maila till franco@manfrinato.se för vidare information.
PROGRAM  
Dag 1 Ankomstdag. Vi landar i Palermo – därefter busstransfer till Cefalù. Transfern tar en dryg timme. Inkvarteringen sker på Villa Cerniglia som ligger nere vid strandpromenaden.  Senare på kvällen gemensam middag vid Piazza Duomo (Domkyrkotorget).    

Dag 2 Cykeluthämtning och dags för cykeltur 1: Start från Villa Cerniglia och turen går via Gratteri, Lascari och åter till Cefalù. Totalt: 46 km – 947 höjdmeter – högsta punkt 811 meter. Middag på egen hand på kvällen.  

Dag 3 Cykeltur 2: Termini Imerese – transport dit – gemensam middag hos Danilo. Turen går ut ur staden där en stigning tar vid direkt och består tills vi når Caccamos borg. Därefter klättrar vi en kort stund till innan vi via serpentinvägar utför tar oss tillbaka till Termini. Gemensam middag därefter i Termini.  

Dag 4 Vilodag. Fria aktiviteter. Kanske läge för en tur till Palermo med tåg, en cykeltur eller också en stadspromenad i Cefalù.  

Dag 5 Cykeltur 3: Castelbuono och Pollina – gemensam middag med övernattning på agriturismon Casale Margherita som ägs av Mario. Cykelturen börjar ljuvligt. Vi kör längs kustremsan med havet på väns-ter sida innan vi är redo för nya klättringar: först upp till Castelbuono och sedan ännu högre upp till Pollina. Castelbuono kanske en del känner igen. På platsen spelades en del av Gudfadern-filmerna in – liksom den italienska Cinema Para-diso. Från Pollina bär det först nedför innan vi klättrar upp för den branta (18 procent) men korta backen upp till Marios där vi har en fantastisk måltid med vin att se fram emot.  

Dag 6 Cykeltur 4: Efter en förhoppningsvis god natts sömn och frukost laddar vi för tur 4. Från Marios bär det nedför till Finale – och de berömda klipporna Gole di Tiberio – åter till Cefalù via kustvägen. Vi rundar av dagen med vinprovning.  

Dag 7 Hemresa  
 
MANFRINATO HÄLSOCENTER - Roskildevägen 5 & Henrik Smithsgatan 15c, Malmö
Ute är inne