Manfrinato Hälsocenter
logo manfrinato
   
KONTAKT
Franco Manfrinato
Tel 040 23 74 72, mobil 0707 17 03 04.
Mail: franco@manfrinato.se 
   
Louise Malmros Manfrinato
Tel 040 23 48 40, mobil 0736 67 36 09,
Mail: malmros@manfrinato.se
manfrinato
Piemonte
manfrinato
manfrinato
Foto: Karin Oddner och Helene Toresdotter
OM OSS & RESMÅLEN
Hej och välkommen till Manfrinato Resor!
Vi vill gärna förena nytta med nöje och inriktar oss på aktiva och njutbara upplevelser i Italien.

Manfrinato Resor är en del av Manfrinato Hälsocenter (www.manfrinato.se), två hälsocentra med inriktning på friskvård, personlig träning och gruppträning i centrala Malmö. Manfrinato Resor har arrangerat resor till Italien sedan 1997, ofta med inriktning på skidåkning, vandring eller yoga.

Ring gärna Franco Manfrinato eller Louise Malmros Manfrinato för reseinformation på 040 23 74 72 eller 040 23 48 40.
PIEMONTE - SAUZE D'OULX
Varför Sauze d´Oulx? Stora upplevelser i liten, pittoresk bergsby med Italienska alpernas alla attribut; fantastisk natur, oslagbar mat och fina Piemonteviner. Vinter – 400 km pist på alla nivåer, mysig by med bra restauranger och barer. Sommar – Fridfullt, vackert under hisnande alpäventyr i olika miljöer. I närheten ligger berömda vindistrikt och pulserande storstäder.

Varför ManfrinatoResor? Franco Manfrinato som driver ManfrinatoResor är uppvuxen i alporten Sauze. Efter många år som alpin tävlingsåkare var han 1988 med och grundade Sauze Project, idag byns största och mest populära skidskola. Sedan dess har han jobbat i och kring Sauze som skidlärare, bergsguide och PT, i perioder under både vinter och sommar. Sedan 1997 med Sverige och Malmö som bas och i samarbete med sin fru Louise Malmros Manfrinato. Med denna bakgrund har Franco stor kunskap om området, alla nödvändiga kontakter och en massa positiva erfarenheter att dela med sig av.

ManfrinatoResors signum är flexibilitet. Sauze ligger i ett område med närhet till många spännande upplevelser; vi anpassar gärna utbudet efter era önskemål och tar alltid hänsyn till våra resenärers fysiska kapacitet under de mer fysiskt krävande resorna, genom att bl a gruppindelning vid behov. Ålderskillnader i grupperna brukar ge härliga sociala upplevelser, sist var vår yngsta resenär 12, den äldsta 77, något som var väldigt uppskattat av alla!

Vad väljer du? Bergsvandring och yoga på blommande alpängar eller tuff fysträning på hög höjd? Glassig skidåkning på snälla pister kring byn eller grym off pist-åkning bland lärkträden? Kanske blir det guidade stadstur i Turin? Eller är alternativet att med vår hjälp skräddarsy en resa med exempelvis vinprovning på schemat, tillsammans med ditt företag eller vänner? Slutligen; föredrar du mat & vin, kultur & motion på Sicilien eller i italienska alperna?

Vilket alternativ du än fastnar för, kan vi garantera fantastiskt vackra omgivningar, god italiensk mat och en härlig stämning.
 
Läs mer om Sauze d´Oulx   
Sauze; en liten pärla i den norditalienska regionen Piemontes alper. Belägen 1500 m ö h, en timme från Turin, nära franska gränsen. Lite utskjutet läge från berget och därför kallad alpernas balkong, med många fler soltimmar än normalt i alpbyar.

Naturen kring Sauze är sagolikt vacker. Sidan av byn ligger ett enormt naturreservat med fascinerande djur- och växtliv. På vintern myllrar bergen av skid- och snowboardåkande turister, om sommaren är området fridfullt och relativt oexploaterat vilket bäddar för underbara heldagsvandringar där man ofta inte stöter på annat än ett och annat murmeldjur eller skymtar en örn högt uppe.

Sauze har ca 1190 fasta invånare; under vintersäsongen kanske det tiodubbla. En vänlig by med avslappnad atmosfär med lite enklare och mindre ”snobbig” framtoning än de många av e mer kända italienska skidorterna. Byn känns genuin och de gamla delarna härligt pittoreska. Som nästan alltid i Italien är matutbudet stort och det finns flertalet riktigt bra restauranger i byn. Uppe i bergen finns 15 restauranger under vintern, några av dem öppna under sommarens vandringar. Nere i byn ligger restauranger, barer och klubbar tätt, några av dem öppna även under sommaren. Den engelska skidturismen har alltid varit stor i Sauze med följden att en del av dem bosatt sig och öppnat barer. Följaktligen finns i Sauze också English Breakfast och pubar i engelsk/irländsk stil.

Vinterfakta
: Tillgång till drygt 400 km pist via systemet Via Lattea (Milky Way) Möjligheter till fantastisk åkning på alla nivåer; nära byn många bra nybörjarpister, generellt främst medelsvåra pister men också fina svarta pister och underbara off-pistmöjligheter. Franco Manfrinatos bakgrund som alpin tävlingsåkare och snart 30 år som skidlärare ger oss unika möjligheter att via honom och den skidskola han en gång grundade, erbjuda guidning/instruktioner på alla nivåer. Kunskapen om bäst off pist-områden ligger oftast hos lokalbefolkningen, bokar man in Franco visar han det roligaste ur ett stort utbud. För avancerade åkare finns också lift till Sestriere och de svarta pisterna på Mount Motta-, Mount Sises-bergen samt de olympiska slalompisterna. Närmare byn Sauze hittar man utmanande o-pistad åkning på t ex Fraiteve på norra sidan.

Utöver skidåkningen kan vi erbjuda kvällsaktiviteter till extra kostnad. Bl a utflykt med snöskor och pannlampor upp till en av våra favoritrestauranger i pisterna. Vinprovning finns också som alternativ.

Sommarfakta: Under våra sommarresor lägger vi fokus på fysisk aktivitet och oförglömliga natur- och matupplevelser. Våra resor brukar också bli otroligt givande rent socialt med härligt samarbete, goa samtal eller givande tystnad under vandringarna, följt av kvällarnas pratglada middagar med fantastisk mat och fina viner på familjehotellet Assietta. De många utmanande timmarna i bergen gör att maten och vinet uppskattas något alldeles extra, vi lovar! 

Grupperna delas upp efter vandringsbehov/-kapacitet. Nästan alla vandringarna börjar gemensamt och efter stretching/yoga och picknick på alpängarna bestämmer man om man vill följa med vidare uppåt med Franco eller tillbaka nedåt med Louise. Är gruppen liten tar Franco hjälp av lokal guide vid behov.

Dagsvandringarna visar upp alpmiljöer kring Sauze av ofta helt olika karaktär och miljöerna erbjuder olika typer av vandring. Vi äter medhavd matsäck med lokala specialiteter. De som vill erbjuds stretching eller yoga under vandringens gång. Vandringarna utgår från byn eller via chartrad buss till utgångsposition.

Under sommarresorna finns också möjligheter att själv designa resans innehåll, under förutsättning att man är en grupp på minst sex personer. Vandring eller cykling i Sauze kan då kombineras med vinprovning på olika vingårdar i den välända Asti-dalen och/eller med kultur och shopping i Torino eller Milano.

I området finns också möjlighet till fler äventyr sommartid för de som vill utnyttja ledig tid under resorna; världens längsta tibetanska hängbro, klättring/via ferrata, mountain bike, rafting mm.
SICILIEN - CEFALÚ
Sicilien är en vacker, varm och vänlig plats. Solen, det turkosa havet, mandelblommor och apelsinlundar. Modiga, vänliga och frisinnade invånare som kämpat och kämpar, men som aldrig tycks ge upp sin rätt och sin på något vis självklara förmåga att verkligen kunna njuta av livet.

Före både fotbollen och familjen kommer maten. Det pratas ständigt om mat, det handlas och köpslås på livliga matmarknader. Det lagas mat i timmar. Råvarorna är fantastiska. Lätt slänger man ihop en "Pasta alla Norma" , på tärnad aubergine, salt dagsfärsk ricotta, mustig tomatsås och ljuvlig, storbladig basilika.

Det sicilianska köket är som en mix av alla de italienska regionernas så skiftande kök – men med  spännande exotiska smakinfluenser från olika folkslag som ockuperat ön i perioder; fenicier, greker, barabarer och inte minst araber. Ett exempel är nationalrätten "Pasta con le sarde", på färska sardiner med vild fänkål, russin och pinjenötter. Cous cous är vanligt och pasta severas inte sällan med pistaschnötter.    

Det sicilianska köket står på tre ben; den berömda gatumaten, alltid nygjord, ofta friterad och väldigt spännande. De vegetariska rätterna; fattigdomen på ön uteslöt och utesluter ofta kött och fisk, vilket genom historien skapat de mest fantasifulla, smakrika grönsaksrätter. Det tredje benet är "de rikas kök" med ett fantastiskt utbud av  kött- och fiskrätter.

Våra resor till sicilien innehåller inte bara njutbar mat och vin utan också motion i olika former. Om du vill. Promenader, strandyoga, dans...
 
Fakta Cefalú
Cefalù är en stad och kommun på Siciliens nordkust. Staden tillhör provinsen Palermo och ligger cirka 75 kilometer från staden Palermo. Cefalú har en folkmängd på knappt 14 000 invånare och är med sin långa sandstrand och pittoreska gamla delar ett populärt turistmål för skandinaver såväl som fransmän och italienare. Cefalù ligger vid kusten och bakom staden, inåt land, ligger en 270 meter hög klippa, med ruinen av ett tempel tillägnat Diana, jaktens gudinna i romersk mytologi, uppfört på 800-talet fvt. Uppe på toppen, med fantastisk utsikt över hav och land, ligger ruinerna av en borg från 1200-talet.
Källa; Wikipedia
MANFRINATO HÄLSOCENTER - Roskildevägen 5 & Henrik Smithsgatan 15c, Malmö
Ute är inne